13 October 2013

Aromatyczna zupa z pieczonych pomidorów


Wraz z jesienią pojawiają się u nas zupy. Zaczęłam parę tygodni temu od zup z pieczonej dyni, a parę dni temu dla odmiany ugotowałam zupę z pieczonych pomidorów.

Zupa z pieczonych pomidorów

ok. 1 kg pomidorów
2 średnie cebule
5-6 ząbków czosnku
Mały pęczek świeżego oregano lub rozmarynu
ok. 1 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
sól/pieprz do smaku

Pomidory myjemy większe kroimy na ćwiartki, małe (koktajlowe) zostają całe. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy. Pomidory, cebulę i czosnek obtaczamy w oliwie, układamy na blasze i posypujemy solą. Między pomidorami układamy gałązki oregano lub rozmarynu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 C i pieczemy ok. 20 minut aż pomidory i cebula będą upieczone. Gdy lekko przestygną, wyciągamy przypieczone zioła i wyrzucamy a pomidory, cebulę i czosnek przekładamy do rondla, zalewamy wywarem i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy w blenderze, przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe! Zupę można polać nieco śmietana przed podaniem, wedle upodobania.



2 comments: