24 December 2013

Pyszna angielska pieczona szynka na Święta


Chciałabym, wszystkim tu zaglądającym, życzyć radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i wielu wspaniałych kulinarnych kreacji w Nowym Roku!
Wraz z życzeniami przedstawiam dziś angielską klasykę świąteczną, bo indyk to nie jedyne danie przygotowywane w Wielkiej Brytanii na święta. Tak więc dziś będzie o szynce, nie takiej zupełnie zwyczajnej, bo gotowanej i pieczonej i podawanej na gorąco wraz z pieczonymi warzywami. Szynka taka nazywa się "gammon" i występuje w wersji zwyczajnej i wędzonej. Nasz "gammon" przyjechał z nami z Anglii jeszcze w listopadzie i oczywiście pozostały nam już tylko wspomnienia :-). Gotowe szynki, najczęściej bez kości, ale tradycyjnie oczywiście również z kością i koniecznie z tłuszczykiem i skórką, kupuje się gotowe, już odpowiednio zapeklowane i ewentualnie uwędzone i pozostaje jedynie ją ugotować i upiec. Poniżej klasyczny przepis na taką pachnąca, przepyszną szyneczkę :-)

Gammon - pieczona szynka na Święta

1 szynka (gammon) ok. 2 - 2,5 kg
1 cebula
1 marchewka
2 listki laurowe
6 ziarenek pieprzu
garść goździków

marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej angielskiej musztardy

Szynkę wkładamy do rondla z zimną wodą i zagotowujemy. Wyciągamy szynkę, wodę wylewamy i szynkę ponownie zalewamy w rondlu zimną wodą, tym razem dodajemy obraną cebulę,  obraną i pokrojoną na kilka kawałków marchewkę, listki laurowe, ziarenka pieprzu. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Skręcamy płomień i gotujemy 20 minut na każde pół kilo szynki, czyli w przypadku 2 kilogramowej szynki - 80 minut. Szynkę wyciągamy i odstawiamy na bok by chwilę przestygła. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Delikatnie zdejmujemy cienką wierzchnią warstwę skóry, by pozostał nam cały tłuszczyk, delikatnie nacinamy tłuszcz nożem w kształt rombów i w każdy taki romb wbijamy goździki. Szynkę układamy na blasze do pieczenia i smarujemy połową marynaty (używając pędzelka). Szynkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, po tym czasie wyciągamy i smarujemy resztą marynaty, pieczemy kolejne 10-15 minut aż szynka nabierze pięknego rumianego koloru! Wyciągamy, odstawiamy na ok. 15 minut przed pokrojeniem i podaniem. Szynkę serwujemy najlepiej z pieczonymi warzywami, pokrojoną w dosyć cienkie plastry. Świetnie pasuje do niej nasza tradycyjna żurawina :-) Smacznego!

Szynka (gammon) w stanie surowym:


Szynka po ugotowaniu i po pierwszym smarowaniu marynatą:






Gotowa szynka już po upieczeniu :-)


7 comments:

  1. ojej ale cudowna! aż ślinka leci! Wesołych Świąt!

    ReplyDelete
  2. Pięknych Świąt Bożego Narodzenia Aniu :)
    Szyneczka wygląda znakomicie, soczysta, pyszna. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  3. Piekna szynka. Bardzo za nia dziekuje bo mieszkam w Anglii i zastanawialam się jak ja dobrze przyrzadzic. Teraz wiem. Kielbaski o ktorych wspominalas nie urzekly nas....chyba ze kupuje nie te co powinnam. Aniu które da wg Ciebie najlepsze? Te kupowane u rzeznika czy w sklepach?pozdrawiam z Coventry. Edyta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj Edyto! Szynka rzeczywiście wyszła nam bardzo smaczna, kupiliśmy wędzoną ale pewnie zwykła też jest świetna. Co do kiełbasek, to oczywiście rzecz gustu, generalnie polacy się nie zachwycają angielskimi kiełbaskami, mnie smakują i oczywiście najlepiej kupić u rzeźnika, bo są o niebo lepsze, ale też kosztują więcej. Może spróbuj różnych gatunków, każde smakują nieco inaczej.
      Pozdrawiam z Krakowa

      Delete
    2. Bardzo Ci dziękuję Aniu za wskazówki. Kupie te u rzeznika bo zaczelam eksperymenty ze sklepowymi i się poddalam. Dziekuje za pozdrowienia. Kocham Kraków. Edyta

      Delete
    3. Mam nadzieję, że znajdziesz jakieś, które Ci zasmakują. Pozdrawiam

      Delete
  4. Do Siego Roku!!

    Az mi slinka cieknie...

    ReplyDelete